Milieu en toekomst
Verbrandde benzine is helemaal niet goed voor het milieu. Daarom is men van alles aan het verzinnen om de auto’s zuiniger en milieuvriendelijker te maken. Er zijn tegenwoordig hybrideauto’s, helemaal elektrische auto’s, auto’s op lpg en zelfs auto’s op waterstof. Ik zal de belangrijkste even noemen
Hybride
Hybride betekent dat er minstens 2 verschillende aandrijvingen gebruikt worden. Bij een auto zijn dat meestal de verbrandingsmotor en een elektromotor. De hybrideauto’s kun je weer verdelen in een half hybride en een volledige hybride. Een half hybride kan niet helemaal elektrisch rijden. Daarom helpt de verbrandingsmotor een beetje. Een volledige hybride kan wel helemaal elektrisch rijden. Een hybrideauto rijdt bij snelheden tot ongeveer 60-70 op de elektromotor. Rij je harder, dan slaat de verbrandingsmotor automatisch aan. Deze laadt ondertussen, doormiddel van een generator, de accu van de elektromotor weer op. Een bekende en één van de eerste hybriden is de Toyota Prius Hybrid. Intussen hebben heel veel merken een hybriden in productie.
Elektrisch
Je hebt ook auto’s die helemaal elektrisch rijden. Elk automerk heeft een elektrische auto in ontwikkeling. Het nadeel aan deze auto’s is dat als de accu leeg is, je hem weer op moet laden bij een laadpaal. Je hebt er vast wel eens één zien staan. Natuurlijk zit er een generator in deze auto’s, maar dat is niet genoeg om de accu tijdens het rijden weer helemaal op te laden. Soms zit er wel een kleine verbrandingsmotor in deze auto’s, maar dat is voor als de accu echt leeg is. Men probeert te zorgen dat de accu zo lang mogelijk vol blijven en niet zo lang hoeft te laden voordat hij vol is. Ze denken aan kortere laadtijden, maar dan is er te veel elektriciteit in korte tijd nodig. Dit kan schade opleveren bij de elektriciteitsbedrijven. Een andere oplossing is een verwisselbare accu. Zo kan je met de één rijden, terwijl de andere opgeladen wordt. Men denkt dat we in de toekomst allemaal in elektrische auto’s zullen rijden.
lpg
Er zijn ook auto’s op lpg. Dit is een soort gas . Het gas wordt, net als bij de normale verbrandingsmotor, gewoon in een cilinder verbrandt. Het enige verschil is dat het gas er pas na de compressieslag inkomt. De afvalstoffen van lpg zijn veel beter voor het milieu dan bijvoorbeeld de benzinemotor. De nadelen aan dit gas zijn de hoge kosten voor het inbouwen van een lpg-tank en het explosiegevaar. Daarom mogen tankstations die lpg leveren niet in directe omgeving met veel woningen staan, mag een lpg-tankt maar voor 80% gevuld worden en mogen lpg-auto’s niet in lange tunnels zoals bijvoorbeeld de Kanaaltunnel komen. In België mogen ze ook niet in ondergrondse parkeerplaatsen.
Waterstof
Ze zijn tegenwoordig zelfs auto’s op waterstof aan het ontwikkelen. De auto’s op deze stof, hebben gewoon een verbrandingsmotor of een elektrische motor, want de waterstof wordt gewoon in deze motoren gebruikt. Waterstof is niet een stof die je zo uit de grond kunt halen, zoals bijvoorbeeld aardolie, maar een stof die geproduceerd moet worden. Dit gebeurd doormiddel van een elektrolyse. Hiermee wordt water omgezet in waterstof en zuurstof. Bij de brandstofcel van een elektromotor gebeurd precies het tegenovergestelde. De brandstofcel maakt van waterstof met zuurstof elektriciteit. Daarmee word, je raad het al, een elektromotor aangedreven. En deze drijft de wielen weer aan. Maar deze waterstof is nog explosiever dan lpg. Dat is dus levensgevaarlijk. Op 15 april dit jaar is de eerste auto op waterstof gepresenteerd in Nederland. Honderden ingenieurs hebben 14 jaar aan de auto gewerkt. De auto kan op 1 volle tank waterstof 588 kilometer rijden, zonder vervuiling
Simpele manieren
Er zijn ook simpele dingen die beter zijn voor het milieu, bijvoorbeeld dat je motor uitvalt als je stopt voor iets en de versnelling in neutraal zet. Als je weer gaat rijden en de koppeling indrukt, slaat de motor weer aan en kan je zo weer verder. Dit systeem noemen we het start-stopsysteem. Er zijn nog meer van zulke kleine, handige systeempjes, maar dat zijn er wat te veel om op te noemen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb