Auto in Nederland
De auto is heel belangrijk in Nederland. Veel mensen verdienen hun brood met auto’s, zoals bijvoorbeeld autoproducenten, autodealers, leasemaatschappijen, tankstations en schadeherstelbedrijven, maar ook de overheid. Laat ik beginnen met een paar Nederlandse autoproducenten. De bekendste Nederlandse automerken zijn Spyker en Donkervoort. Spyker bouwt zijn auto’s in Zeewolde. Dit bedrijf is opgericht door 2 broers: Jacubes en Hendrik-Jan Spijker. Ze begonnen met het bouwen van koetsen. Ze hebben ook de gouden koets gemaakt. Donkervoort is opgericht door Joop Donkervoort in 1978. Ze hebben veel verschillende fabrieken gehad, maar sinds 2000 zit de fabriek in Lelystad.
Werkgelegenheden
Nu iets over werkgelegenheden met auto’s. Nedcar in Born is een hele bekende autobouwer. Het is geen automerk, maar het bouwt auto’s voor een merk. Nedcar is veel in het nieuws geweest. Eind 2012 stopte het bedrijf namelijk met het bouwen van Mitsubishi’s. Zo’n 1.500 mensen stonden toen op straat. De meeste hebben wel een tijdelijk baantje ergens anders gekregen. De fabriek bouwt sinds 2014 Mini’s voor BMW. Nu werken al die mensen daar weer. Polynorm in Bunschoten maakt auto-onderdelen. Hier werken ook veel mensen. Dan heb je natuurlijk ook nog alle dealers. Dit zijn er ongeveer 3.000. Hier werken dus bij elkaar ook aardig wat mensen. Maar ze merken het wel, de economische crisis. In april van 2013 zijn 30.538 nieuwe personenauto’s op gekocht in Nederland. Dat is ongeveer 25 procent minder dan dezelfde maand in 2012. Toen waren het er 41.032.
Er zijn nog veel meer beroepen met auto’s, bijvoorbeeld importeur. Die koopt auto’s bij de fabrieken in het buitenland, om ze vervolgens in Nederland weer bij de dealers te verkopen. Hier volgen er nog een paar: Schadeherstelbedrijven, wegenonderhoud, groothandels in auto-onderdelen, tankstations, leasemaatschappijen, maar ook de overheid verdient geld met de auto. Neem nou bijvoorbeeld de belastingen. Wegenbelasting, BTW, bpm, dat is belasting van personenauto’s en motorrijwielen, mrb, dat is motorrijtuigenbelasting, maar bijvoorbeeld ook belasting op de brandstof. En ze verdienen ook geld met bijvoorbeeld de pakeerautomaten.
Deelgebruik
Er wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van deelgebruik. Dat betekent dat de auto’s worden gedeeld. Dit zijn bedrijven die verhuren auto’s voor momenten dat je er één nodig hebt, bijvoorbeeld Car2Go. Dit bedrijf heeft in verschillende steden elektrische Smarts staan. Je kunt via de site kijken waar een auto staat, of die al gereserveerd is en hoe vol de accu is. Je kunt er zo een meenemen. Er wordt per minuut betaald. Greenwheels is ook zo’n soort bedrijf. Hier moet je een abonnement hebben. Je hebt dan een pasje waarmee je de auto kunt openen en kunt starten. Je kunt ze telefonisch of via internet een auto reserveren. Je moet hem dat ophalen bij een bepaald punt en hem daar ook weer afleveren. De brandstofkosten worden per kilometer berekent.
Maak jouw eigen website met JouwWeb