Autosport
Ik wil over de volgende soorten autosport wat vertellen:
- Formule 1.
- Le Mans.
- DTM.
- Dragracen.
- Rally.
- Monstertruck.
De Formule 1.
Dit wordt ook wel gewoon F1 genoemd. Het is één van de bekendste soort autosport. Het is ook de hoogste klasse in de autosport. F1 auto’s bereiken snelheden hoger dan 300 km/u en toerentallen boven 18.000 toeren per minuut. Bij een gewone auto is 7.000 toeren per minuut als veel en moet je snel schakelen. Als dit gebeurt hoor je de motor heel hard loeien. Moet je nagaan hoe dat bij een F1 auto klinkt. Dit komt doordat een F1 auto een kleine motor heeft. De zuigers leveren, doordat ze zo klein zijn, niet zoveel kracht op de krukas. Om toch snel te kunnen moeten de zuigers ontzettend snel bewegen. Vandaar dat het klinkt als een vreselijk hoog gejank. Een Formule 1 seizoen bestaan uit verschillende races. Deze races noem je Grants Prix. Ze worden gehouden op gespecialiseerde circuits. Als dit niet mogelijk is worden ze in afgesloten straten gehouden. Deze races worden gehouden om elk jaar 2 wereldkampioenen te bepalen: één voor de coureurs, dat zijn degenen die in de auto racen, en één voor de constructeurs. Dit is de motorbouwer van de auto. Europa is het centrum van de F1. Bijna alle teams hebben hun basis hier en meer als de helt van de races worden hier gehouden. Voordat de echte race begint, moet er eerst een kwalificatie worden gehouden. Hier is het de bedoeling dat je, om de beurt, zo snel mogelijk een paar rondes rijdt. Degene met de snelste tijd mag vooraan staan bij de start van de echte race. Dan begint de echte race. Door lichten boven het circuit, wordt de start aangegeven. Het is de bedoeling dat je een bepaald aantal rondes rijdt. Degene die als eerste weer over de finish komt, heeft uiteraard gewonnen. Onder de race mag een coureur meerdere pitstops maken in de pitstraat om banden te wisselen. De pitstraat is een speciale straat naast het echte circuit waar je, als er bijvoorbeeld iets kapot is of je banden versleten zijn, mag stoppen. Elk team heeft een eigen plek in de pitstraat. De auto komt aanrijden, stopt en wordt omhoog gewerkt door een krik in de auto. De pitmensen staan al klaar met alles en zodra je stil staat, worden de banden er af gehaald en meteen weer nieuwen opgezet. Als het alleen om banden wisselen gaat, is de pitstop soms in, hou je vast, 4 seconden klaar en dan rijdt de coureur weer weg. Bij grotere reparaties duurt dat natuurlijk langer.
Le Mans
Le Mans is de oudste race en wordt elk jaar in het 2e weekend van juni gehouden op het circuit La Sarthe in Le Mans. De naam van het circuit komt van de rivier waar de plaats aan ligt. Le Mans is ongeveer even beroemd als de F1, maar gaat heel anders. Bij de F1 moet je een aantal rondes rijden en wie als eerst over de finish komt heeft gewonnen, maar bij Le Mans gaat dat heel anders. Hier rijden ze namelijk 24 uur achter elkaar rondjes. Na deze 24 uur kijken ze wie de meeste rondjes heeft gereden en die heeft gewonnen. Net als bij de F1 worden er eerst kwalificatierondes gereden om de startopstelling te bepalen. Dan is er een warming-up en dan, om 3 uur, gaat de race van start. In Le Mans heb je 4 verschillende klassen. Eerst heb je de LM P1. Dit is de belangrijkste klasse van de race. Deze auto’s moeten minimaal 900 kilo wegen en een maximale cilinderinhoud van 6 liter hebben. Dan heb je de LM P2. Dit is de klasse van de prototypes. Deze auto’s moeten minimaal 750 kilo wegen. De cilinderinhoud mag maximaal 3.4 liter zijn. Hierna heb je LM GTE PRO. Hier is een minimaal gewicht van 1100 kilo nodig en mag je een maximale cilinderinhoud van 8 liter hebben. Verder mag je hier ook carbonremmen op je auto hebben. Als laatst hebben we de LM GTE AM. In de race rijden er 55 auto’s van alle soorten klasse door elkaar. Dit geeft leuke inhaalacties. Elke auto heeft 3 coureurs. Deze wisselen elkaar af, want 24 uur intensief rijden hou je nooit vol. Net als bij de F1 hebben ze hier ook een pitstraat waar reparaties verricht kunnen worden.
DTM
DTM is één van de grootste en belangrijkste toerwagenkampioenschappen. Je denkt nou misschien: huh, dat was de Formule 1 was toch de belangrijkste race. Ja dat klopt, maar dat zijn geen toerwagens. DTM auto’s zijn namelijk omgebouwd van normale auto tot raceauto. Momenteel rijden alleen Audi, BMW en Mercedes DTM. Ze gebruiken dus gewoon Audi’s, BMW’s en Mercedessen die je gewoon bij de dealer kunt kopen. Deze bouwen ze helemaal om tot raceauto. Ze stoppen er een 470 PK sterke V8 in en bouwen een carbon rolkooi in de cockpit. Verder maken ze de auto zo licht mogelijk. Dus stoelen eruit, dashboard eruit, kortom: alles eruit wat niet nodig is. Vroeger reden ook Volvo, Rover, Ford, Alfa Romeo en Opel mee, maar die zijn ermee gestopt. DTM is de afkorting van Deutsche Tourwagen-Masters. Zoals je al kunt horen aan de naam, is het van oorsprong een Duitse race. De meeste races worden dan ook in Duitsland gehouden, maar er wordt ook gereden op andere internationale circuits in Europa, zoals in Zandvoort. Net als bij de andere race worden ook hier eerst kwalificatierondes gereden voor de start. Van elk team, Audi, BMW en Mercedes dus, rijden meerdere auto’s mee in de race. DTM wordt samen met het WTCC, dat is een andere toerwagenrace, de Formule 1 onder de toerwagens genoemd.
Dragracen
Dragracen is een andere soort van racen. Hier rijden 2 coureurs in gigantisch opgevoerde auto’s vanuit stilstand naar de andere kant van een korte, rechte baan. Deze baan is meestal 201 of 402 meter. In Nederland hebben we geen dragrace Bij dragracen heb je heel veel verschillen soorten klassen. Het begint bij Junior Dragster. Deze klasse is bedoeld voor de leeftijdscategorie van 8 jaar tot en met 17 jaar. Als laatst Top Fuel Dragster. Die laatste is de snelste klasse van dragracen. De coureur zit hier voor de motor. Deze motor is een motor waar van alles aan opgevoerd is. Soms leveren ze wel 6700 pk. Ze monteren er alles aan wat de motor ook maar een beetje sneller maakt. Voor de race doen ze eerst een warming-up. Hier spinnen ze altijd even om de banden warm te krijgen, voor meer grip. Het startlicht noemen ze de kerstboom. Deze paal heeft een aantal lichten waarmee de start wordt aangegeven. Als er groene lampen branden, mogen de auto’s gaan rijden. Deze gaan soms van 0 naar 530 in, hou je vast, 4,5 seconden en produceren oorverdovende trillingen die 3,9 halen op de schaal van Richter.
Rally
Rally wordt meestal gewoon op afgesloten wegen in het buitengebied of op een industrieterrein gehouden. De wedstrijd bestaat uit meerdere proeven rond één startpunt. Tussen deze proeven door kunnen er reparaties worden verricht en moet de coureur zich gewoon aan de verkeersregels houden. Ze moeten wel zorgen dat ze weer op tijd bij de volgende proef zijn, anders krijgen ze straftijd. De bedoeling is namelijk dat je de proeven in een zo kort mogelijke tijd aflegt. Het team die gemiddeld de kortste tijd aflegt, heeft gewonnen. In de rallyauto zitten 2 mensen. Een coureur en een navigator. De coureur rijdt natuurlijk en de navigator geeft de coureur instructies hoe hij moet rijden. Ook weet hij de gevaarlijke punten in een proef. De navigator geeft het allemaal door via een in de helm ingebouwde intercom. Belangrijke en bekende rally’s zijn het WRC en de Dakarrally. Die laatste is misschien wel de bekendste, terwijl de eerste de belangrijkste is. Dat is namelijk het wereldkampioenschap rallyrijden. Deze race kan gehouden worden in de sneeuw in Scandinavië, maar ook op zandweggetjes in Argentinië. Hier wordt de kampioen bepaald. De Dakarrally is een hele bekende rally in de woestijn. Deze heette eerst Parijs-Dakarrally omdat hij in Parijs begon en in Dakar eindigde. Dakar ligt in Afrika aan de kant van Algerije. Sinds 2009 wordt de rally in Argentinië en Chili gehouden, meer de rally houd nog wel z’n oude naam. Dit was het belangrijkste over rally.
Monstertruck
Monstertrucks zijn auto’s met uitzonderlijk grote wielen en ophangingen. Monstertrucks kunnen verbouwd zijn van normale auto tot monstertruck, maar kunnen ook zelfgemaakte auto’s zijn. Met deze auto’s halen de coureurs de gekste stunts uit op shows en evenementen. Maar er zijn ook wedstrijden. Deze heten Monster Jam. De kampioen wordt na een aantal wedstrijden in Las Vegas bepaald. Bij zulke wedstrijden zijn er 4 onderdelen: Racen, wheelies trekken, donuts draaien en freestyle. Bij dat laatste is het de bedoeling dat je in 90 seconden tijd zo veel mogelijk mooie stunts maakt. Je kunt ook extra tijd verdienen. De motor in een monstertruck loopt op methanol en geeft daardoor heel veel vermogen. Hij lust alleen wel een slokje. Hij verbruikt gemiddeld 1,5 liter methanol op 100 meter. De motor kost rond de 50.000 euro. De wielen van een monstertruck zijn ongeveer 2 meter hoog en kosten 1.800 per stuk. De veringen en schokbrekers kosten rond de 3.000 per stuk. De beplating met beschilderingen kosten bij elkaar 20.000 euro. Al met al is een monstertruck dus aardig duur.
Maak jouw eigen website met JouwWeb